luni, 28 februarie 2011

TRANDAFIRUL JAPONEZ

Ingrijirea Trandafirului Japonez



Trandafirul Japonez (HIBISCUS ROSA SINENSIS ) este o planta de apartament care in perioada mai – septembrie poate fi tinuta si afara in balcoane sau gradini. Este originara din Japonia si Hibiscus rosa sinensis este singura specie din genul Hibiscus care se cultiva ca planta de apartament.

Trandafirul Japonez este o planta perena care traeste mai multi ani cu aspect de tufa, frunze ovale de culoare verde inchis care in perioada de vara daca este ingrijit corespunzator poate avea flori de diferite forme si culori in functie de varietate ( rosii trompeta, rosii batute, galben trompeta sau galben batute. )

 

 

Pentru o crestere optima are nevoie de un substrat “ pamint “ format din turba, pamint de frunze si nisip in parti egale . Se recomanda amplasarea Trandafirului Japonez la lumina indirecta in perioada de repaus (iarna) iar de primavara pina toamna intr-un loc foarte luminos , lumina fiind cea care va declansa inflorirea . Daca in perioada de indlorire nu are lumina suficienta planta va creste dar nu va inflori.

Udarea  trandafirului japonez se face diferit : in perioada de primavara – toamna se recomanda a fi udat zilnic astfel incit substratul sa fie mereu reavan iar iarna se va uda moderat, in aceasta perioada planta intrind intr-o perioada de repaus . Temperatura necesara pentru a inflori este de 20 C iar iarna se recomanda sa nu se tina la temperaturi mai mici de 10 C.

Ingrijirea trandafirului japonez implica taierile anuale pentru formarea unui aspect placut al coroanei . Taierea se face primavara pentru a limita cresterea plantei in inaltime si face ca planta sa dezvolte ramuri dese, formindu-se sub forma de tufa . O data la 4 ani primavara este necesara si schimbarea ghiveciului , procedeu ce implica scurtarea usoara a radacinilor si inlocuirea unei parti din pamintul existent in ghiveci .

        Inmultirea se face prin butasi lemnificati ce se introduc intr-un pahar cu apa pina la formarea radacinilor, apoi se scot si se planteaza in pamint. Varietatile cu flori rosii au cresteri viguroase si inmultire mai usoara decit varietatile cu flori galbene.


Fertilizarea se face o data la 2 luni cu ajutorul batoanelor fertilizante ( de culoare rosie ) pentru plante cu flori produse de Substral . Acestea contin atit macro elemente cit si micro elemente care impreuna asigura o dezvoltare optima si determina inflorirea . Batoanele permit eliberarea lenta ( pe parcursul a 2 luni ) a substantelor nutritive atit de necesare plantei .

Insectele daunatoare pentru trandafirul japonez sunt reprezentate de specii de afide ( paduchi mici de diferite culori ) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori , acestea se combat cu succes cu insecticidele ACTARA sau MOSPILAN.
Daca apar unele musculite sau alte insecte problema se rezolva tot prin stropirea cu aceste insecticide.

Alti daunatori sunt reprezentati de acarieni ( paianjeni minusculi ) care se pot observa cu ajutorul unei lupe si se pot combate cu o solutie de MILBEKNOCK EC ( 0,6 ml la 1 litru de apa ) sau cu VERTIMEC.
Dintre boli isi face prezenta rugina ( pe frunze apar pete galben portocalii, bombate ) si fainarea ( aspect fainos pe frunza ) care se combat cu unul din urmatoarele produse : TOPAS, SOCORE, IMPACT, TOLEDO ,FOLICUR SOLO sau CANTUS .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu