duminică, 27 februarie 2011

SPORUL CASEI

SPORUL CASEI


Sporul Casei este una dintre cele mai usor de ingrijit plante de apartament. Sporul casei este una dintre cele mai comune plante in casele romanilor, nu atat pentru denumirea sa si superstitia conform careia aduce noroc, cat pentru lipsa de pretentii a acestei plante. Denumirea latina a plantei este Impatiens si reuneste un numar de sute de specii diferite – diferite culori, marimi si structuri. Numele de "Impatiens" sugereaza probabil nerabdarea de a creste si a inflori a plantei.

Plantarea Sporului Casei
Plantarea Sporului Casei trebuie sa aiba loc la inceputul primaverii. Se foloseste o tava plina cu pamant pentru seminte de Sporul Casei si se acopera semintele cu un strat subtire de pamant. Se tine apoi tava cu pamantul si semintele intr-un loc cald si intunecat. Cand apar primele vlastare se va duce tava la lumina, dar se va feri de lumina directa a soarelui. Cand noile plante cresc suficient sunt transplantate in ghivece. Trebuie avut in vedere sa se foloseasca ghivece mari, intrucat planta se poate dezvolta foarte repede.


Ingrijirea Sporului Casei
Sporul Casei nu necesita o ingrjire foarte atenta, dupa cum am spus deja mai sus. Cu toate acestea, este necesar a se lua in calcul cativa factori pentru o ingrijire corespunzatoare a plantei.

Pamantul in care trebuie pastrat Sporul Casei este bine sa fie amestescat cu turba si sa fie bine fertilizat. Nu le merge bine daca este folosit nisip impreuna cu pamant la cultivarea lor. Sporul Casei prefera lumina indirecta – este bine sa fie pastrate intr-un loc aerisit (desi rezista bine si la temperaturi ridicate, cel mai bine se simt pana in 20o C) si nu departe de lumina soarelui.

Nu trebuie udate din belsug in nici un caz. Ideea este ca pamantul lor sa fie in permanenta mentinut umed. Atata timp cat pamantul lor este umed mereu, este suficient. In timpul verii este bine sa adaugati ingrasaminte lichide in apa cu care udati planta, intrucat vara nu este chiar o perioada propice pentru ea.

Inmultirea pentru Sporul Casei
Este bine ca inmultirea sa aiba loc in timpul verii in perioada iunie-septembrie. Se taie butasi lungi de 10 cm din ramurile laterale si se aseaza fiecare butas intr-un paharel cu apa. In maxim o saptamana se vor forma radacinile butasului. Se planteaza apoi butasii cu radacini in ghivece care contin amestec de pamant fertil si nisip. Se mentine pamantul ud si se tin la umbra si racoare. Se taie varfurile periodic o data ce incep sa creasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu