joi, 10 februarie 2011

FLORILE DE APARTAMENT


Ingrijirea plantelor de apartament


Este foarte important cind avem plante de apartament sa stim sa le acordam ingrijirea adecvata. Urmand doar cateva sfaturi generale pentru intretinerea lor, ne putem bucura de cresterea si inflorirea acestora tot anul. Plantele trebuie udate ori de cate ori este nevoie, aceasta “operatiune” recomandandu-se a se face dimineata sau seara, in niciun caz in miezul zilei.
Periodic, frunzele plantelor mai mari se sterg de praf cu o carpa umeda; daca plantele au frunzele cu puf sau lipicioase (ca in cazul Violetei de Parma), poti folosi o perie foarte moale (sau o pensula) doar daca este absolut necesar; in cazul plantelor mai mici, daca frunzele acestora sunt prea prafuite, pune-le pur si simplu sub dus sau in chiuveta, avand grija ca apa sa aiba o temperatura potrivita (putin calduta).
In perioadele de inflorire, foloseste ingrasamant saptamanal, iar in perioada de crestere, o data la doua saptamani, recomandabile fiind cele lichide sau solubile, care se dizolva in apa pentru udat.
Indeparteaza periodic frunzele maronii sau ingalbenite, precum si florile care s-au uscat.
Majoritatea plantelor indragesc lumina naturala (in special cele cu flori, care trebuie asezate in locurile cele mai luminoase), altele insa prefera umbra, razele soarelui fiindu-le chiar daunatoare. Periodic, se poate roti usor ghiveciul astfel incat planta sa se dezvolte armonios pe toate partile (pentru plantele care isi orienteaza frunzele spre lumina).
Pamantul ales pentru plantele de apartament trebuie sa fie fertilizat si bine afanat ca sa permita infiltrarea apei; periodic, plantele trebuie sapate la radacina pentru ca pamantul sa nu se intareasca.
Pentru a scapa de puricii albi din pamant, se prepara o solutie dintr-un varf de cutit de sapun (sau cateva picaturi de detergent lichid de vase obisnuit) dizolvat intr-un litru de apa dupa care se adauga 50 ml alcool. Cu solutia astfel preparata, se stropesc frunzele plantei si pamantul. Nu uita ca acestea sunt doar cateva sfaturi generale privind ingrijirea plantelor de apartament, insa pentru a oferi fiecarei plante in parte ingrijirea specifica, incearca sa le asiguri un mediu cat mai apropiat de cel in care se gasesc in mod natural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu